Proiectul Energie și Biomasă a contribuit la realizarea a 20 proiecte de energie regenerabilă, în primul semestru al anului curent


„Asigurarea securității energetice a statului, inclusiv prin diversificarea surselor energetice, este unul din obiectivele Guvernului. În context, prin realizarea unor asemenea proiecte intenționăm ca până în anul 2020 cota de producere a energiei regenerabile să constituie circa 20 la sută din tot volumul necesar pe țară. Este un proiect ambițios, dar rezultatele din ultimii ani de demonstrează că acest obiectiv poate fi realizat”, a menționat vicepremierul Octavian Calmîc.


Referindu-se la rezultatele primului semestru de activitate a Proiectului Energie și Biomasă, managerul proiectului, Victor Cotruță, a menționat că în perioada de referință au fost finalizate 15 sisteme de încălzire și 5 sisteme solare de apă caldă, iar altele cinci proiecte sunt în curs de desfășurare. „În primul semestru au mai fost evaluate și aprobate spre implementare 39 de inițiative comunitare din mediul rural, inclusiv șase din regiunea transnistreană. Mai mult, în semestrul doi ne propunem să finalizăm și punem în exploatare alte 10 sisteme de încălzire și 9 sisteme solare de apă caldă, precum și să aprobăm alte peste 30 de inițiative comunitare din totalul de 60 în curs de evaluare ”, a specificat managerul proiectului.


În cadrul ședinței au fost discutate și problemele care apar în procesul de implementare a proiectului, în special interesul scăzut din partea administrațiilor publice locale și autorităților raionale în implementarea proiectelor de încălzire pe bază de biomasă prin intermediul parteneriatelor publice private, motivarea redusă a operatorilor centrelor termice din motivul salarizării joase, etc. În context, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că actualmente ministerul Economiei și instituțiile din subordine lucrează asupra unui plan de acțiuni, care are drept scop atât implicarea mai activă a autorităților locale, cât și depășirea problemelor legate de salarizare, condiții de activitate, etc.


sursa: agora.md