De ce nu țin albine în stupi?

Am scris acest articol fiind provocat de întrebări frecvente în adresa mea: " Nu crești albine în stupi - de ce?"

Răspund.

Pentru a crește albine în stupi este nevoie să studiezi o grămadă de literatură inutilă, să ai o mulțime de timp liber, căci apicultura stupină îți va lua tot timpul liber. Și eu pur și simplu nu-l am pe tot felul de prostii. Căci ce e o apicultură stupină? O apicultură care necesită revizii permanente, tratarea albinelor cu medicamente, o mulțime de timp liber pentru confecționarea ramelor etc. În plus, apicultura în stupi necesită investiții mari de bani. De fapt, în afară de haine speciale, este nevoie să cumpărați un fumător, extractor de miere, sârmă (care va oxida mierea), suporturi (pentru fabricarea ramelor) sau să cumpărați rame deja făcute, faguri artificiale, instrumente ș.a.

Și toate acestea pentru a obține mierea de o calitate dubioasă. Industria apiculturii produce o mulțime de lucruri, și în toate cărțile scrie că aveți nevoie de toate acestea dacă creșteți albine în stupi. De obicei în aceste cărți nu se descriu alte tipuri de creștere a albinelor sau acestea se discreditează, referindu-se la lipsa de rentabilitate a lor. Da, și cărțile în sine, care sunt scrise într-o mulțime și autorii cărora fac referire unii la alții, nu sunt chiar ieftine. Fiecare dintre autorii aceștia își dezvoltă prisaca în felul său. Și în fiecare carte veți găsi ceva nou pentru sine. Autorul fiecărei cărți va afirma că, fără acest instrument sau fără tehnologia care a descris-o el anume, nu veți putea face nimic. Si cel mai important, autorii acestor cărți afirmă că apicultură – este doar pentru cei aleși, și puținii vor fi în măsură să stăpânească această tehnică. Secretul este că întreaga industrie apicolă cu ​​boștina sa artificială (sintetică) își are drept scop să scoată cât mai mulți bani din Dvs, inducându-vă în eroare cu informații inutile despre tot felul de mărunțișuri netrebuincioase. Chipurile că acestea sunt de neînlocuit pentru orice apicultor.

Dar vă asigur că acest lucru nu este adevărat, iar dovada acestui fapt este creșterea albinelor în butuci scorbite. O astfel de apicultură nu necesită nimic din cele descrise mai sus. Iar citirea cărților despre apicultura "tradițională", majoritatea cărora ar trebui să fie interzise, vă va da o idee greșită despre albine și, prin urmare, vă va duce în eroare.

Apicultura în butuci scorbite necesită investiții minime și aduce profit maxim datorită albinelor sănătoase și mierei naturale. Despre apicultura acesta s-a scris deja mult. Chiar și un apicultor începător și fără experiență, așa cum am fost și eu cândva, poate crește cu ușurință albine în butuci. Este o ocupație ne împovărătoare, fiecare butuc necesită o atenție maxim de 10 de minute pe an. Și albinele? Păi astfel de albine sunt de invidiat de orice apicultor. Fiind crescute în faguri naturale, acestea sunt mult mai mășcate decât albinele apărute din faguri artificiali. Despre boli nici nu e vorbă – ele pur și simplu nu le au. Chiar dacă o familie moare, fiind otrăvită de plante stropite cu pesticide – este iarăși responsabilitatea unui om prost și nesimțit, care nu respectă legile universului, ci doar își urmărește profitul. Familia noastră a evitat astfel de întâmplări cu moartea albinelor, căci trăim în moșia sa de familie, într-o pădure.

Vreau să termin acest articol cu un cuvânt de bine și să vă spun: "Vă implor, oameni buni! Țineți albinele în locuințele lor naturale – în butuci scorbite și borte (știubei simple), și ele vă vor aduce multă bucurie și facând mediul în împrejurul Dvs. mai sănătos și viu. Fie ca grădina Dvs. să fie plină de zumzete sănătoase a albinelor, iar casa – cu arome îmbătătoare a mierei în faguri!"

Sursa:ecology.md