Activitatea unei ferme de vaci din Estonia, urmărită on-line



Activitatea unei ferme de vaci din sudul Estoniei este practic dirijată din faţa unui calculator, iar proprietarul nu are decât să urmărească din faţa ecranului ce se întâmplă în ocol. Utilajul şi maşinile agricole sunt achiziţionate în cadrul proiectelor europene. Recent, ambasadorul Republicii Moldova la Tallinn, Victor Guzun, a descris, pe blogul său, întregul proces automatizat al unei astfel de ferme.

„Prin sistemul Dairy Herd Management, proprietarul poate vedea în regim online cât lapte s-a muls de la fiecare vacă, grăsimea laptelui, nivelul hormonilor în lapte, perioadele de gestație a fiecăreia, în care ocol trebuie să se afle fiecare dintre ele, de aici se schimbă cu un simplu mouse direcțiile în care se mișcă după mulgere, cât și când să mănănce, când aparatele pentru evacuarea deșeurilor funcționează”, a explicat ambasadorul.

Totodată, în cadrul acestui proces, vacile sunt mulse exclusiv automat de șapte roboți (DeLaval) care semnalizează prin SMS proprietarul despre eventualele probleme. Calitatea laptelui este permanent controlată, stabilă, iar o vacă poate produce în medie 10 tone de lapte pe an. În total, la această fermă de circa 700 de animale, lucrează 15 persoane, dintre care șapte la pregătirea nutrețului pe cele peste 1400 hectare. 75% din cerealele produse se vând, aducând un supra-profit fermei.

„Evident, proprietarul poate vedea în orice moment unde se află și ce operațiune efectuează oricare din utilajele mobile costisitoate, prin sisteme GPS. Proprietarul știe câte nutrețuri, cereale, minerale, diverse adaosuri alimentare i-au rămas în stoc și mișcarea lor pe teritoriul fermei, instalațiilor de amestec și distribuire. Practic, la toate fazele construcției fermei, utilajului și parcului impresionant de mașini agricole au fost folosiți bani din proiecte europene. Plus sunt plătite anual surse considerabile din fondurile europene pentru subsidii prin PAC (Politica Agrară Comună)”, mai notează ambasadorul.

Agora precizează că Estonia are cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor dintre toate fostele republici ale URSS. Este listată ca fiind o „economie cu venit mare” de către Banca Mondială, ca „economie avansată” de către Fondul Monetar Internațional, și este membră a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Națiunile Unite clasifică Estonia drept „țară dezvoltată” cu un Indice al Dezvoltării Umane „foarte ridicat”, iar țara se află pe primele locuri în termeni delibertate a presei, libertate economică, libertate politică și educație.

Sursa:agora.md