Casa autonomă de la studentii români



Eco casa proiectată de echipa română a studenților de arhitectură, construcții și politehnică pentru competiția europeană Decathlon Solar.

Sarcina echipei a fost crearea unei locuințe la prețuri accesibile pentru montarea rapidă oriunde. Folosind ca punct de reper în proiectare pragul în casele tradiționale rurale din România - prispa, studenții au revizuit funcțiile sale.

Disponibilitatea pragului crește foarte mult dimensiunile acoperișul și panta lui de sud, situată la un unghi de 19°, pe care sunt instalate panouri și colectoare solare pentru încălzirea apei. Panourile solare produc în condițiile climatice din România cu 20% mai multă energie decât este necesar, în total 9500 kWh pe an .

Nevoile energetice ale casei sunt reduse datorită proiectării bioclimatice. Pragul protejează ferestrele fațadei de sud de la căldurile solare excesive în vara, iar iarna căldura pătrunde cu ușurință în încăpere. Geamurile eficiente energetic pe fațade de est și vest sunt protejate cu obloane, partea de nord este la maxim adăpostită  de vântul de nord predominant. Cu toate acestea, briza verii pătrunde prin ferestrele mici de pe partea de nord, aerisind toată casa. În timpul iernii, ferestrele sunt închise, iar încăperile cu destinație tehnică în această parte a casei creează un tampon termic.

Sistemul de climatizare al casei este format dintr-o pompă de căldură aer-aer, panouri radiante pe tavan și sistemul de ventilație al aerului de evacuare cu recuperare de căldură.

Mai mult decât atât, în casă este instalat sistemul de curățare dublă a apelor uzate cu o productivitate de 250 de litri pe zi.

Casa solară Prispa, construită din lemn, este un exemplu de adaptare ecologică a tradițiilor locale în construcții.

Sursa:ecology.md