La Ferme prima si unica fermă din Rusia care crește bibilici eco



La Ferme este singura companie cu ciclu complet din Europa, care produce bibilici pe o scară comercială. O istorie generală a bibilicilor în Rusia datează de mai multe secole. Există dovezi că această pasăre a apărut în Rusia încă pe vremea lui Ioan cel Groaznic. Istoria a mers atât de departe, încât boierii au fost impuși de Ioan cel Groaznic să reproducă aceasta pasare în curțile lor. Din acel moment carnea de bibilici au fost mereu prezente la masa regelui. Pe timpul URSS, reproducerea bibilicilor a dispărut, iar din 1946 au fost aduse din nou din Ungaria, unde această pasăre era destul de populară. Niciodată n-au existat fabrici care să crească această pasăre. În schimb, în diferite fabrici se organizau niște birouri, care creșteau pe ascuns bibilicile. Mai târziu, au apărut scoli sovietice de selecție, unde se obțineau noi rase de bibilici. Acest genofond a supraviețuit până în ziua de astăzi. Dar, practic toate aceste studii s-au concentrat asupra producției de ouă și nu pe creșterea păsărilor.

Alexei Belous este directorul general al companiei La Ferme care se ocupa de creșterea bibilicilor pentru oua și carne. Acesta a decis să spună care este secretul firmei sale prin intermediul unui interviu:

- Alexei, de ce tai hotărât să lansati pe piață asa produs ca bibilicile? Am înțeles că sunteți unicii de pe peata care lucrează în acest domeniu ?

-Această fermă este unică în Rusia, analogic acestei afaceri nu exista nicaeri in lume . Ferma e situata intr-o locație perfectă. Principalii factori care au stat la baza construcției fermii sunt: locul pitoresc, ecologia, capacitatea de a crea o infrastructură confortabila și eficiența de lumină. În jurul companiei se afla păduri neatinse, iar în raza de 70 km nu există nicio întreprindere industrială mare. În același timp, firma se afla în apropiere de autostrada federală, care permite în scurt timp de a livra produse proaspete pe rafturile magazinelor din Moscova. Sau luat în calcul la organizarea fermei și metoda tradițională de amplasare și izolare a zonelor de producție cum ar fi: incubator, producția de ouă, alimentarea bibilicilor, abator,secția de deșeuri.





 Nu a fost ușor. Ne-am confruntat cu multe dificultăți. Înainte de a începe acest proiect, am vorbit cu  șir de magazine, care erau interesante să apară pe rafturile lor un asortiment diversificat de carne și ouă de bibilică. Erau interesați de faptul că putem furniza carne răcita și nu congelata. Experiența cea mai mare însă am căpătato de la francezi, unde aceasta pasăre este foarte populară și unde reprezintă 10 % din consumul total de carne. Dar trebuie să înțelegem că nimeni în Franța nu se ocupa de creșterea bibilici pe o scară comercială. Așa se face că cunoștințele dobândite în această țară, au trebuit să fie modernizate în mod semnificativ și, de asemenea, adaptate la condițiile din Rusia. De exemplu, împreună cu partenerii noștri din Detchino am inventat rețeta pentru hrana speciala pentru această pasăre. Am avut nevoie de testat și de a dezvolta și sticla de apa, chiar și așternutul pentru aceste păsări. Sunt pasări ciudate: foarte pline de viață, o mulțime de țipete, care este în permanentă mișcare, și în plus, este ultima dintre păsări, care a fost domesticită.

Cu cine lucrați în prezent?

- Am găsit o companie furnizor „Grelier » ( Grelier ) ( al doilea producător mondial de ouă și de bibilici pentru incubație). Acesta a primit toate autorizațiile necesare, a cumpărat 15 de hectare de teren, au primit sprijin din partea autorităților locale și am început construcția de producție . Aici a fost câmpul gol absolut, fără nici o comunicare, astfel încât a trebuit să construiască totul de la zero . Astăzi, noi importam din Franța numai ouă de incubație, restul tehnologiei au fost adaptate condițiilor locale și restul creștem aici. In prezent, La Ferme are o tehnologie unica, acum francezii pot învăța de la noi.





- Care este diferența dintre carnea de pasăre de bibilică și cea de pui?

- Carne de pui este cea mai răspândită în Rusia. Este ieftină, are un gust destul de bun și cel mai important, cresc foarte repede. Au nevoie 37-38 de zile de la naștere până la sacrificare. Dar bibilicile, precum și în Franța nu este clasificată ca fiind produs ieftin. Crește în mediu de 85-90 de zile, iar gustul este considerat de mulți gurmanzi , chiar excelent . Unii oameni cred că bibilicile sunt un soi aparte de curcani. După cum am menționat , această pasăre a fost ultima dintre păsările domestice de pe planeta, poate de aceea ea are o aromă de animal sălbatic. În afară de aceasta, nici genetica nu a reușit să-i strice gustul, bibilicile având un sistem imunitar foarte puternic. În istoria de reproducere nu a fost nici un singur caz de infecție la această pasăre. Ea nu are nevoie de vaccinuri, antibiotice pentru a stimula creșterea. Putem afirma cu încredere că carnea de bibilica este un produs absolut pur. Desigur că producția industrială de păsări de carne este imposibilă fără utilizarea de suplimente nutritive, vaccinările și antibiotice. Bibilicile sunt mult mai lente în creștere, dar cresc în mod natural. Trebuie să se miște mult pe jos și în mod regulat, au nevoie de mult mai mult spațiu. Această pasăre este foarte mobila, ea poate zbura câteva sute de metri. În cazul bibilicilor daca se creează condițiile necesare, totul va fi bine.

In viitorul apropiat, compania La Ferme are de gând să lanseze noi produse cum ar fi reproducerea curcanului din bronz, care de asemenea este tradițional în Franța și reproducerea prepelițelor. La momentul actual La Ferme este prima și unica companie din Rusia care se ocupa de creșterea bibilicilor.

Ca urmare a conducerii întreprinderii și statutul de pionier pe care le avem, cred că vom rămâne "producătorul de bibilici NR 1". Pentru consumatori cuvântul de bibilică și „La Ferme” vor fi folosite împreună.

Pe 13 -15 septembrie în Amsterdam a avut loc târgul produselor regionale din Rusia. Pentru a participa la acest târg, au fost selectate primele zece mărci de produse alimentare din Rusia, care îndeplinesc standardele de calitate și de siguranță internaționala. In top 10 a nimerit și produsele La Ferme care sunt crescute fără pesticide, îngrășăminte chimice, stimulatori de creștere, antibiotice și hormoni.





Recent, carnea de bibilica a fost înscrisă în meniul cei mai inteligenți oameni din lume. La un banchet în onoarea câștigătorilor Premiului Nobel pentru 2013 persoane au servit mâncăruri de bibilici cu morcovi și trufe Gotland.

Sursa:www.fermierul.md