Productia de ficat gras (foie gras) la palmipede



foto:commons.wikimedia.org

Cresterea palmipedelor se face atat pentru obtinerea productiei de carne, pene cat si pentru obtinerea ficatului gras. Cele doua productii ale palmipedelor carnea si ficatul gras se realizeaza fie succesiv, fie concomitent. Productia succesiva pentru obtinerea ficatului gras de gasca se practica dupa ce s-a terminat cresterea pentru carne (la 8 saptamani).

Productia combinata

Indoparea are drept consecinta, mai ales la ratele Mulard, obtinerea la terminarea indoparii atat a unui valoros ficat gras dar si a unei carcase mult crescuta in greutate pe parcursul indoparii si imbunatatite calitativ, in special in ceea ce priveste filé-ul (muschiul pieptului).

Productia de ficat gras

Supraalimentatia fortata a palmipedelor aredrept scop cresterea in greutate a ficatului prin acumularea lipidelor in parenchimul hepatic, rezultand un produs cu o valoare de exceptie pentru alimentatia omului, datorita compozitiei si calitatilor sale gustative.



Factorii care influenteaza productia de ficat gras sunt rasa, individualitatea si gradul de calificare al operatorului.


Rasa. In general, la rasele grele si semigrele, capacitatea de producere a ficatului gras este mai buna decat la cele usoare. La gasca, dintre rasele recunoscute ca avand insusiri foarte bune in aceasta directie primul loc il ocupa rasa Landaise. In practica se folosesc hibrizi de gasca Landaise cu alte rase (Masseube, Rin, Alsaciana, Italiana).


La rate este folosit pentru indopare Mulard-ul obtinut prin incrucisarea masculului de rasa Barbarie cu femela de rasa Pekin.


Individualitatea. Relatia dintre aptitudinea de producere a ficatului gras si individ este neelucidata.
S-a constatat o diferentiere foarte mare in aceasta privinta, indivizii crecuti si indopati in aceleasi conditii din aceasi rasa, producand ficat gras de calitate diferita.