Biocarburant din grăsime animală:Prima fabrică franceză pentru producerea de biodiesel din grăsimi animale necomestibile a fost inaugurată joia trecută, pe 7 noiembrie, la Havre (Seine-Maritime). Uzina va produce 750.000 de tone pde biocombustibil pe an.

Amestecată cu combustibil diesel convențional, noua resursă va avea un impact pozitiv asupra mediului, oferind o reducere de 83% a emisiilor de gaze cu efect de seră, o reducere a emisiilor de monoxid de carbon de până la 12% și o importantă reducere a emisiilor de particule de funingine față de motorina obișnuită.

Uzina este o investiție a Grupului Des Mousquetaires (deținătorul lanțului de magazine Intermarché), al doilea distribuitor de carburanți în Franța și al treilea grup din industria cărnii. Special pentru uzina Estener, compania , a încheiat un parteneriat cu filiala franceză a grupului german Saria, specializat în colectarea și prelucrarea subproduselor animale.

Potrivit conducerii Estener citată de paris-normdie.fr, investiția se ridică la 40 milioane de euro și este situată pe 4 hectare în portul industrial Havre, bucurându-se de acces facil pentru transport.

“Am produs primele picături de biodiesel în luna septembrie și ne așteptăm să funcționăm la capacitate maximă până la sfârșitul anului, ceea ca va însemna 240 de tone de biodiesel pe zi, 10 de tone produse pe oră “, a declarat pentru AFP directorul Estener, Pierre Buin.

Pentru fabricarea de biodiesel, Estener se bazează pe un proces industrial de transformare numit “transesterificare”: la o temperatură de 70 de grade Celsius, grăsimile animale sunt amestecate cu metanol, în prezența unui catalizator. Acest proces este prezentat ca fiind ”curat”, negerând material poluant.

În prezent, motorina distribuită în Franța conține până la 7 % biodiesel.

Sursa:agrointel.ro