Cum alegem o sinsila



Aceste mici rozatoare simpatice, cu blana matasoasa au ajuns animale de companie extrem de apreciate si la noi. Desi la noi inca sunt crescute in ferme pentru blana, exista si numeroase exemplare fericite in multe locuinte. Iar acolo ar trebui sa se afle de fapt, unde sa poata duce o viata frumoasa, asa cum merita. Dar inainte sa va achizionati propria chinchila, este bine sa stiti dupa ce sa va ghidati pentru a alege un animal sanatos din toate punctele de vedere.


Cel mai bine ar fi sa cumparati animalul de la uncrescator specializat. Acestia cresc exemplare de calitate, selectionand doar pe aceia care poseda un aspect si mai ales un caracter frumos. In plus va pot oferi si toate sfaturile de care aveti nevoie pentru a ingriji cat mai bine chinchila. De cele mai multe ori si pretul este mai mic decat in magazinele pentru animale. Daca va este mai comod sau pentru ca nu cunoasteti nici un crescator in zona dumneavoastra puteti cumpara animalul si dintr-un pet-shop, cu conditia sa analizati bine aspectul animalului pentru detectarea unor eventuale boli sau caractere agresive.


Chinchilele vin intr-o varietate de culori. Bej, negru, cafeniu, argintiu, gri si amestecuri dintre acestea alcatuiesc o paleta larga, de unde ati putea alege. Daca tineti foarte mult la aspectul asta atunci cautati un crescator, ei va pot oferi mai multe variante de culoare decat un magazin.


Personalitatea este un alt criteriu important care trebuie urmarit. La fel ca si caini, fiecare individ din specia chinchilelor, are personalitatea  proprie: unii pot fi timizi, altii agresivi sau foarte sociabili. Un animal poate fi foarte frumos, dar daca este agresiv nu va va mai placea. La fel cum un animal sociabil va poate incanta foarte mult. Apropiati-va de cusca chinchilei, eventuual deschideti usa. Daca se apropie sa va miroase, fie si numai o data, aveti de-a face cu un animal prietenos. O chinchila care sta retrasa intr-un colt sau va ignora, va face la fel si pe viitor, sau va deveni agresiva la atingere.


Sexul animalului poate fi si el un criteriu dupa care sa va ghidati. Caracterele celor 2 sexe sunt diferite. De asemenea modul in care se apara difera de la un sex la celalalt. Ambii alearga si chitaie, putand chiar sa va muste pentru a va avertiza ca se tem. In plus femelele se ridica pe picioarele din spate si stropesc cu urina, iar anvergura jetului poate fi destul de mare. Este recomandat sa achizitionati doua exemplare: de preferinta de acelasi sex, pentru a preveni inmultirea necontrolata. Daca luati 2 indivizi de acelasi sex asigurati-va ca au crescut impreuna sau ca sunt la o varsta frageda. In aceste conditii ei vor locui linistiti impreuna. Doi adulti de acelasi sex este foarte posibil sa se incaiere.


Foarte important de analizat este starea de sanatate. Daca sunt mai multe chinchile in magazin sau crescatorie analizati-le pe toate. Unele boli sunt foarte contagioase si se transmit usor, chiar daca animalele nu locuiesc in aceeasi cusca. Ce trebuie urmarit:


- Conditia generala: o chinchila sanatoasa nu trebuie sa fie nici obeza dar nici slaba.


- Sa aiba o atitudine activa, curioasa, nu sa stea apatica intr-un singur loc. Chiar daca doarme o chinchila va reactiona imediat daca este bagata in seama. Coada sa fie tinuta  in sus, viguroasa.


- Blana trebuie sa fie lucioasa si moale, fara par mort si ghemotoace. Regiunea anala sa fie curata, in cazul diareei apare umezita si murdara. Sa nu se regaseasca portiune ale corpului lipsite de blana, sau urme de muscaturi si zgarieturi.


- Dintii sa fie curati, corect aliniati si nu crescuti in exces. De preferinta albi, insa la exemparele batrane pot fi galbeni in mod natural.


- Sa nu prezinte scurgeri oculare, nazale, afectari ale  urechilor.


- Cusca sa fie curata, fecalele de consistenta crescuta.


Cereti cat mai multe sfaturi crescatorului sau vanzatorului. La magazin nu va sfiiti sa intrebati de unde provin animalele si de cand sunt acolo. Petreceti cat mai mult timp cu chinchila dumneavoastra, nu veti regreta. Sunt animale extrem de simpatice.