Zatul de cafea, ideal pentru cultivarea ciupercilor organice

In zat exista nutrienti care favorizeaza dezvoltarea plantelor care prefera solurile acide, ca azaleele, rododendronul sau tufele de trandafiri. Tot multumita cantitatii de nutrienti pe care o contine, zatul poate fi adaugat compostului folosit in agricultura organica, pentru a face solul mai hranitor, insa poate fi folosit si de sine statator. Cu ajutorul unei galeti de plastic, a semintelor de ciuperci, a unei folii de plastic si a unui aplicator cu spray, puteti creste, fara efort, ciuperci eco.In general, sunt folosite galetile de plastic de 20 L. Daca nu aveti spatiu, puteti, desigur, folosi una mai mica. Tineti seama, insa, ca, indiferent de dimensiunea galetii, trebuie sa umpleti, intotdeauna, jumatate din recipient cu zat. De asemenea, atunci cand cumparati miceliul – semintele de ciuperci, asigurati-va ca este viu. Sporii de ciuperca sunt organisme vii. Pentru a verifica acest lucru, puneti un tampon umezit de vata langa o cantitate mica de seminte. Daca, in decurs de 24 de ore, ciuperca s-a extins la vata, inseamna ca o puteti folosi fara grija. Va recomandam sa cumparati doar de la producatori autorizati. In ceea ce priveste zatul, daca nu consumati foarte multa cafea, il puteti procura de la o cafenea sau un restaurant. Pana ajungeti la cantitatea necesara, depozitati zatul in frigider, sau va mucegai, si nu-l veti mai putea folosi.

Cu 24 de ore inainte sa “plantati” ciupercile, scoateti zatul din frigider. Umpleti galeata cel putin pana la jumatate. Daca observati ca este uscat, adaugati putina apa, destul cat sa se umezeasca intreaga cantitate, si scurgeti surplusul. Apoi, puneti semintele in galeata. Pentru o galeata de 20 L, folositi 1 kg de seminte, pe care le amestecati cu zatul. Dupa ce ati pus semintele, nivelati amestecul, apasand incet, pentru a-l comprima usor. Daca aveti o cantitate suficienta de zat si seminte, umpleti galeata, lasand doar 3 cm liberi.
 Daca, insa, nu aveti suficient, dati cateva gauri de jur imprejurul galetii. Gaurile vor impiedica formarea depozitelor de dioxid de carbon la suprafata amestecului. In sfarsit, acoperiti galeata cu o folie de plastic, in care faceti cateva gauri. Odata ce incep sa creasca ciupercile, puteti scoate plasticul. Folositi sprayul pentru a pulveriza apa, de 2 ori pe zi si, in 1-2 saptamani, ciupercile vor incepe sa creasca.