Cum va schimba încălzirea globală harta vinurilor





Climatologii spun că harta vinurilor din întreaga lume se va schimba în următorii 40 de ani din cauza încălzirii Pământului, astfel încât viţa de vie va fi cultivată în zone considerate în prezent nepotrivite, scrie phys.org.

Oamenii de ştiinţă spun că în 2050 ar trebui să ne aşteptăm să găsim vin produs în Suedia.

Vom avea cu siguranţă şi zone tradiţionale cu viţă de vie, dar trebuie să ne gândim că vom avea multe zone noi. Deja în Germania au început să producă vin roşu, deşi părea greu de crezut. În Danemarca au început de asemenea să producă vin”, a declarat Fernando Zamora, cercetător şi oenolog la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona, Spania.

Climatologii estimează că până în 2050 temperatura va creşte cu 2 grade Celsius, ceea ce va aduce schimbări în modul cum se cultivă viţa de vie în diverse locuri de pe glob.

„În Alsacia, schimbarea climatică este deja o problemă, pentru că schimbă profilul aromatic, cantitatea de zahăr şi aciditatea vinului. Dacă oamenii vor accepta aceste schimbări va fi totul în regulă. Dar dacă nu, atunci va fi o problemă”, a spus Jean-Marc Touzard, oenolog francez. El a mai spus că proprietarii de viţă de vie au venit deja cu soluţii.

„În Languedoc, cultivatorii au început să se adapteze la schimbările climatice  şi să planteze la altitudini înalte şi în soluri diferite”, a mai spus Touzard.

Altă soluţie este să schimbe în mod legal varietăţile de struguri permise a fi cultivate în Europa cu cele indigene cultivate  în  clima fierbinte din Sicilia, Grecia, Spania şi Portugalia.

Cercetătorii spun că din ce moment ce soiurile vor fi decodate genetic ele vor putea fi cultivate mult mai uşor.

Sursa:gindul.info