Exporturile de fructe moldovenești s-au dublatÎn primele șapte luni ale anului curent s-a majorat semnificativ cantitatea de produse agricole exportate, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor (ANSA). De asemeni, au apărut categorii noi de produse agricole destinate exportului.


Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor a prezentat situația în privința exportului de produse agricole, fiind remarcată o ameliorare a situației, în comparație cu anul trecut.


„În Republica Moldova de exportul produselor vegetale se ocupă peste 1000 de agenți economici. În primele șapte luni ale anului curent au fost exportate 108 mii tone de fructe, comparativ cu 59 mii de tone în aceeași perioadă a anului trecut. Agricultorii din Moldova s-au orientat ce să producă. Dacă în trecut la categoria fructe poziția principală era mărul urmată de prun. În ultimii cinci ani au fost înființate multe livezi supra-intensive de alte specii pomicole de cais vișin și alte culturi”, afirmă Gheorghe Gaberi , directorul ANSA. 


Astfel, în primele șapte luni ale anului curent au fost exportate 87 mii de tone de mere, față de 52 mii de tone în aceeași perioadă a anului trecut; 2,8 mii de tone de piersici, care anul trecut practic nu au fost exportați. În aceeași perioadă a anului curent s-au exportat 956 tone de zmeură, față de 478 tone în primele șapte luni din 2015. A crescut semnificativ cantitatea de căpșune exportate: 360 de tone față de 80 de tone. De asemenea au început exporturile de nuci în coajă.


„Pomușoarele reprezintă au un potențial foarte mare de export, mai ales în situația când pământul din țara noastră este foarte fragmentat. Au apărut produse noi precum rădăcini de hrean, acum avem 173 de tone exportate și se observă o extindere a listei de produse”, remarcă Gaberi.


sursa: agora.md