Elveția și Republica Moldova au liberalizat transportul de mărfuri și pasageri





Acordul interguvernamental privind transporturile rutiere internaționale de pasageri și mărfuri, semnat pe 19 mai între Republica Moldova și Elveția, își propune eficientizarea relațiilor de colaborare dintre cele două țări în domeniul transportului rutier.


În contextul participării la Forumul Internațional al Transportului, în data de  19 mai 2016, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Iurie Chirinciuc a avut o întrevedere cu Doris Leuthard, șeful Departamentului Federal al Transportului, Energiei și Comunicațiilor din Elveția. 


În cadrul discuției, cei doi oficiali, au semnat  Protocolul cu privire la modificarea Acordului  între Guvernul Republicii Moldova și Consiliul Federal Elvețian privind transporturile rutiere internațional de pasageri și mărfuri, semnat la Copenhaga, la 26 mai 1988.


Noile modificări propuse în  Acordul interguvernamental privind transporturile rutiere internațional de pasageri și mărfuri are scopul eficientizării relațiilor de colaborare moldo-elvețiene în domeniul transportului rutier.


În conformitate cu prevederile Protocolului semnat, transporturile de mărfuri bilaterale și cele de tranzit se vor efectua fără autorizații de transport. De asemenea, liberalizarea tranzitului va favoriza dezvoltarea transportului internațional de mărfuri și va facilita deschiderea unor noi piețe de desfacere, precum și utilizarea mai eficientă a documentelor permisive.


sursa: agora.md