Legume și fructe moldovenești versus cele turcești. Ce spune un expert în agricultura ecologică

Promotorul produselor agricole ecologice, Nicolae Cojocaru susține că este un mit că produsele moldovenești sunt ecologice, ca și multe alte mituri despre R. Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

Întrebat ce fel de roșii cumpără de la magazin: moldovenești sau turcești, invitatul a spus că riscurile sunt mai mari la cele autohtone. 

"Deseori, aplicarea tuturor ingredientelor în agricultura industrială nu este controlată la noi. Deseori afaceriștii din acest domeniu în goana după profituri imediate ar putea aplica și mai multe chimicale. La sănătatea consumatorului nu se gândește nimeni", a precizat invitatul.

Preşedintele Asociației ECO-Rezerve Moldova mai spune că o Lege a solului ar rezolva multe din probleme, dar aceasta nu se adoptă pentru că se face lobby puternic din partea agricultorilor.

"Paradoxul R. Moldova este că nu avem mari zăcăminte de apă, dar avem o Lege a apei, nu avem mari zăcăminte minerale sau suterane, dar avem o astfel de lege. Însă pentru cea mai mare bogăție a noastră, solul, nu există o lege. Există un lobby foarte puternic ca această lege să nu fie adoptată. De aproape 15 ani documentul este purtat prin birouri, dar nicidecum nu este adoptată. Asta pentru că va fi afectat foarte puternic interesul celor care fac agricultură industrială", a precizat Nicolae Cojocaru.

Potrivit activistului ecologic, în ultimii 10-15 ani totul a devenit necontrolat în agricultura moldovenească, iar solul se violează la maxim, ceea ce este foarte grav".



sursa:unimedia.md